Menu Zoek

FBI waarschuwt voor opladen bij openbaar oplaadpunt

donderdag 13 april 2023

Telefoon opladen bij openbaar oplaadpunt onverstandigOpladen van smartphones bij openbare oplaadpunten is niet veilig, waarschuwt de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI. Criminelen kunnen zo kwaadaardige software op een toestel zetten.

Op vliegvelden, in hotels en winkelcentra zijn vaak openbare oplaadpunten. Dat zijn plekken waar usb-kabels klaarliggen voor het opladen van de smartphone. Via die kabels is het mogelijk om malware of spyware op de telefoon te installeren.

Eigen oplader mee

Het is onduidelijk hoe groot het risico op besmetting met foute software bij zo'n oplaadpunt is. Vooral oudere telefoons zouden er kwetsbaar voor zijn. Wat het risico ook is, alleen via de eigen lader direct in een stopcontact opladen is volledig veilig. Een powerbank gebruiken is ook een goede optie.

Hackkans verminderen

Is opladen via een openbaar oplaadpunt de enige optie, maak dan de hackkans zo klein mogelijk. Tik na het inpluggen van het kabeltje op Alleen Opladen of Opladen. De telefoon blokkeert dan al het dataverkeer via de usb-kabel.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.