U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 13 oktober 2023.
FBI waarschuwt voor opladen bij openbaar oplaadpunt

Opladen van smartphones bij openbare oplaadpunten is niet veilig, waarschuwt de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI. Criminelen kunnen zo kwaadaardige software op een toestel zetten.

Op vliegvelden, in hotels en winkelcentra zijn vaak openbare oplaadpunten. Dat zijn plekken waar usb-kabels klaarliggen voor het opladen van de smartphone. Via die kabels is het mogelijk om malware malware Afkorting van de Engelse woorden 'malicious software.' Deze term staat voor 'kwaadaardige software'. Het is een verzamelnaam voor bedreigingen op het internet. Voorbeelden van malware zijn virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden. of spyware spyware Het Engelse woord 'spy' betekent 'spion' en spioneren is precies wat spyware doet. Het is een vorm van malware; het is een klein programma dat ongemerkt op een apparaat terecht kan komen, bijvoorbeeld bij het bezoeken van bepaalde websites. Met spyware steelt de crimineel gevoelige informatie, meestal om u geld afhandig te maken. Spyware weren kan met de meeste antivirusprogramma's of een apart antispywareprogramma. op de telefoon te installeren.
Eigen oplader mee
Het is onduidelijk hoe groot het risico op besmetting met foute software bij zo'n oplaadpunt is. Vooral oudere telefoons zouden er kwetsbaar voor zijn. Wat het risico ook is, alleen via de eigen lader direct in een stopcontact opladen is volledig veilig. Een powerbank gebruiken is ook een goede optie.
Hackkans verminderen
Is opladen via een openbaar oplaadpunt de enige optie, maak dan de hackkans zo klein mogelijk. Tik na het inpluggen van het kabeltje op Alleen Opladen of Opladen. De telefoon blokkeert dan al het dataverkeer via de usb-kabel.
Meer over dit onderwerp
Instinkers bij het downloaden van programma's
Pas op voor instinkers tijdens het downloaden en installeren van programma's. Voorkom ongewenste software, apps of abonnementen.
Met Facebook- of Google-account inloggen bij diensten
Bij veel websites en apps kunnen gebruikers inloggen via een Facebook- of Google-account. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb
Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.