U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Belangrijkste tips voor veilig internetten

Artikel

De veiligheid van uw computer begint met veilig internetten. Doe altijd software updates en controleer bij twijfel bestanden en links op virussen.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,8 / 5 (6 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 15 mrt 2024

Hoofdregels om veilig te internetten

Een computer die verbinding heeft met internet is gevoelig voor virussen   virus Schadelijke software die met kwade bedoelingen wordt verspreid. Een virus vermenigvuldigt zich en probeert zich verder te verspreiden, via e-mail en websites. Veel virussen brengen schade toe aan de toe aan digitale apparatuur en bestanden. De meest voorkomende virussen richten zich op Windows-computers, maar er komen ook steeds meer virussen die zich richten op andere besturingssystemen. Zie ook antivirusprogramma. en andere malware . malware Afkorting van de Engelse woorden 'malicious software.' Deze term staat voor 'kwaadaardige software'. Het is een verzamelnaam voor bedreigingen op het internet. Voorbeelden van malware zijn virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden. Daar wapent u zich natuurlijk tegen met een antivirusprogramma. Maar daarmee is de kous zeker niet af. Het antivirusprogramma is eigenlijk het eindstation waarop de narigheid onderschept wordt. Beter is te voorkomen dat kwaadaardige software op de computer komt. Dat hebt u zelf in de hand met deze twee hoofdregels:

1. Klik niet klakkeloos

Klik nooit op een link die u niet vertrouwt. Open ook geen bestanden waarvan u niet zeker weet wat het is. Dat is best lastig te bepalen. Wordt u verleid met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn? Worden er onthullende beelden beloofd? Of krijgt u iets van een bekende, maar is de tekst in gebrekkig Nederlands? Dan moet er een alarmbelletje afgaan. Raadpleeg bij twijfel VirusTotal (zie volgende alineas). 

2. Houd software up-to-date

Software die niet up-to-date is, is een kans voor hackers   hacker Inbreker in een computer(systeem). Hacken gebeurt vaak met kwade bedoelingen, maar kan ook gebeuren om een systeem op veiligheid te testen. Met dat laatste houden 'ethisch hackers' zich bezig.
om de computer binnen te komen. Elk programma dat u niet update, geeft indringers een kans. Lees voor meer informatie ook de tip 'Programma's die u gerust kunt updaten'.

Bestand scannen op virussen

Een handig hulpmiddel is VirusTotal. Op deze site kunt u een bestand uploaden   updaten Engels voor 'actualiseren' Hierbij gaat het om het bijwerken van een programma of apparaat naar een aangepaste versie ervan. Het kan om veiligheidsupdates gaan of om een verbeterde werking van de programma. De meeste programma's en apparaten updaten zichzelf automatisch, bij andere moet u zelf handelingen verrichten na een melding dat er een update beschikbaar is. Het advies is om altijd de nieuwste versies van programma's te gebruiken.
(van maximaal 64 MB) dat al op uw computer staat. Op het bestand niet! U kunt ook een URL   URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
van een webpagina invullen en deze laten scannen virussen. Scan een bestand als volgt:

  • Ga naar virustotal.com.
  • Klik (indien nodig) op het tabblad File.

    Bestand controleren op

  • Klik op Choose file en navigeer naar een bestand op de computer.
  • Klik op Open(en).
  • VirusTotal begint te draaien en er komt in beeld wat er allemaal gecontroleerd is.
  • Staat er iets in de lijst waar een rood uitroepteken bij staat, dan is het niet (volledig) veilig. Open het bestand niet en verwijder het van de computer.

Controleer of u met een gerust hart op een URL   URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
kunt klikken. Kijk zo of een link veilig is:

  • Ga naar virustotal.com.
  • Klik op het tabblad URL.

    Link scannen op virussen

  • Navigeer naar de plaats waar u een verdachte link hebt gezien.
  • Kopieer de link door er met de rechtermuisknop op te klikken. Klik niet met de linkermuisknop! Kies daarna voor Kopiëren of Koppeling kopiëren.
  • Open de pagina van VirusTotal weer en plak de link in de balk waar staat 'Search or scan a URL'.
  • Klik op Search.
  • VirusTotal begint te draaien en er komt in beeld wat er allemaal gecontroleerd is. 
  • Staat er iets in de lijst waar een rood uitroepteken bij staat, dan is het niet (volledig) veilig. Open de link niet!

 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven