Menu Zoek

OneDrive gebruiken voor back-up

tip(3)(2)

Maak van OneDrive gebruik voor het back-uppen van bestanden. Er zijn twee opties: bestanden handmatig uploaden of ze synchroniseren.

Een back-up is niets meer en niets minder dan een kopie van iets op een andere plek. Die plek kan een externe harde schijf of usb-stick zijn, maar het kan ook online. Met een online back-up van bestanden lopen mensen geen risico op verlies, diefstal of schade van bijvoorbeeld de externe harde schijf. Sla met OneDrive onder andere bestanden online op. In het artikel 'Wat is OneDrive?' bespreken wat deze dienst inhoudt.

Bij een handmatige back-up staat het oorspronkelijke bestand op de computer en maakt de gebruiker hier een kopie van op de website van OneDrive. De bestanden worden in dit geval niet gesynchroniseerd. Dat betekent dat als het bestand op een van de plekken wordt bewerkt, het op de andere plek onbewerkt blijft.

Lees in het artikel 'Werken met OneDrive via internet' hoe het uploaden van bestanden via de website werkt.

Als het programma OneDrive op de computer staat, komt er in de Verkenner (Windows) of de Finder (Mac) een map van OneDrive. Alle bestanden in deze map, worden ook online opgeslagen in OneDrive. Ze worden gesynchroniseerd. Eén bestand is dus op twee plekken beschikbaar en wijzigingen worden op beide locaties opgeslagen. Let op: verwijdert u een bestand uit deze map of uit de cloud dan is het bestand op beide plekken verwijderd.

Het programma van OneDrive is beschikbaar voor Windows en de Mac (OneDrive installeren op Mac).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.