SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: hoofdregels voor veilig internetten

281114_veilig internet De veiligheid van uw computer begint met veilig internetten. Houd de touwtjes in handen en weet wat u wel en niet moet doen.

Een computer die verbinding heeft met internet is vatbaar voor virussen en andere malware. Daar wapent u zich natuurlijk tegen met een antivirusprogramma. Maar daarmee is de kous zeker niet af. Het antivirusprogramma is eigenlijk het eindstation waarop de narigheid onderschept wordt. Beter is het kwaadaardige software niet binnen te laten komen op de computer. Dat hebt u zelf in de hand met deze twee hoofdregels:

1. Klik niet klakkeloos
Klik nooit op een link die u niet vertrouwt en open ook geen bestand waarvan u niet zeker weet wat het is. Dat is best lastig te bepalen. Wordt u verleid met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, worden er onthullende beelden beloofd of krijgt u iets van een bekende, maar is de tekst vreemd? Laat dan een alarmbelletje gaan.

Een handig hulpmiddel is te vinden op www.virustotal.com. Hier kunt u een bestand uploaden (van maximaal 64 MB) dat al op uw computer staat (het bestand niet openen!) of een URL van een webpagina invullen en deze laten scannen. Dan kunt u erachter komen of het al eerder herkend is als een bron van virussen. 

Kopieer de verdachte link door er met de rechtermuisknop op te klikken (niet met links!) en vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld Kopiëren. Dit verschilt per browser. Gebruik vervolgens weer de rechtermuisknop om de link te plakken in het veld bij het tabblad 'URL' op www.virustotal.com.

2. Houd software up-to-date 
Software die niet up-to-date is, kan een opening bevatten die hackers gebruiken om de computer binnen te komen. Favoriete software bij hackers is Java, Adobe Flash en Adobe Reader. Maar elk programma dat u niet update, geeft indringers een kans.

Lees voor meer informatie over het updaten van de genoemde programma's ook de tip ' Programma's die u gerust kunt installeren'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.