Menu Zoek

Tip: hoofdregels voor veilig internetten

281114_veilig internet De veiligheid van uw computer begint met veilig internetten. Houd de touwtjes in handen en weet wat u wel en niet moet doen.

Een computer die verbinding heeft met internet is vatbaar voor virussen en andere malware. Daar wapent u zich natuurlijk tegen met een antivirusprogramma. Maar daarmee is de kous zeker niet af. Het antivirusprogramma is eigenlijk het eindstation waarop de narigheid onderschept wordt. Beter is het kwaadaardige software niet binnen te laten komen op de computer. Dat hebt u zelf in de hand met deze twee hoofdregels:

1. Klik niet klakkeloos
Klik nooit op een link die u niet vertrouwt en open ook geen bestand waarvan u niet zeker weet wat het is. Dat is best lastig te bepalen. Wordt u verleid met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, worden er onthullende beelden beloofd of krijgt u iets van een bekende, maar is de tekst vreemd? Laat dan een alarmbelletje gaan.

Een handig hulpmiddel is te vinden op www.virustotal.com. Hier kunt u een bestand uploaden (van maximaal 64 MB) dat al op uw computer staat (het bestand niet openen!) of een URL van een webpagina invullen en deze laten scannen. Dan kunt u erachter komen of het al eerder herkend is als een bron van virussen.

Kopieer de verdachte link door er met de rechtermuisknop op te klikken (niet met links!) en vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld Kopiëren. Dit verschilt per browser. Gebruik vervolgens weer de rechtermuisknop om de link te plakken in het veld bij het tabblad 'URL' op www.virustotal.com.

2. Houd software up-to-date
Software die niet up-to-date is, kan een opening bevatten die hackers gebruiken om de computer binnen te komen. Favoriete software bij hackers is Java, Adobe Flash en Adobe Reader. Maar elk programma dat u niet update, geeft indringers een kans.

Lees voor meer informatie over het updaten van de genoemde programma's ook de tip ' Programma's die u gerust kunt installeren'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.