SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: OneDrive gebruiken voor back-up

tip(3)

Wat zijn de voor- en nadelen van OneDrive als back-upmogelijkheid?

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Gebruikers krijgen 5 GB gratis. Tegen betaling kan dit worden uitgebreid. 50 GB kost 2 euro per maand. Meer opslagruimte is in de vorm van een Office 365-abonnement.

Office 365

Office 365 bevat het bekende Office-pakket van Microsoft én 1 TB online opslagruimte per gebruiker. Dus naast de online back-upmogelijkheid hebt u een pakket waarin onder meer Word 2016, Excel 2016, PowerPoint 2016 en Outlook 2016 zit. Er zijn twee varianten: Personal en Home. Office 365 Personal kost 7 euro per maand of jaarlijks 69 euro. Het genoemde Office-pakket kan door één persoon gebruikt worden. Office 365 Home kost 10 euro per maand of 99 euro per jaar. Het enige verschil met de eerste variant is dat vijf gebruikers het Office-pakket kunnen gebruiken. Voor alle duidelijkheid: de installatiebeperking geldt alleen voor de Office-pakketten. OneDrive kan onbeperkt worden geïnstalleerd en gebruikt.

Goede deal?

Office 365 is een goede deal voor gebruikers die behoefte hebben aan online opslag boven 50 GB. Toegang tot alle Office-onderdelen is een mooie bonus die vergelijkbare diensten niet kunnen bieden.

Back-up

OneDrive slaat bestanden online op (in de cloud). Dit kan vanaf meerdere apparaten: vanaf de computer, de Mac, de smartphones en tablets. Deze bestanden kunnen op elk moment op nieuwe apparaten worden gedownload, als er een werkende internetverbinding is.

Deze eigenschappen van OneDrive maken het tot een geschikte plek voor een back-up. Wie niet veel belangrijke bestanden heeft kan dit zelfs gratis doen met de 5 GB opslagruimte die Microsoft biedt.

Voordelen

  • Opslag buitenshuis, dus bestanden zijn altijd veilig. Ook al worden uw apparaten gestolen of brandt uw huis af, uw bestanden zijn nooit verdwenen.
  • Reservekopieën worden automatisch gemaakt. U hoeft nooit aan een back-up te denken omdat OneDrive al het werk automatisch doet.
  • De betaalde Office 365-varianten bieden opslag én gebruik van de gangbare Office-pakketten.

Nadelen

  • 5 GB opslagruimte is niet weinig maar ook niet heel veel. Wie meer wil, moet daarvoor betalen.
  • Er is altijd een werkende internetverbinding nodig. Geen internet betekent geen back-up.
  • Versleutelt ransomware de pc, dan worden de reservekopieën ook versleuteld. Alleen Office-documenten kunnen worden hersteld met behulp van versiegeschiedenis. 

Downloaden en installatie

OneDrive is standaard geïnstalleerd in Windows 10. Gebruikt u Windows 7 dan dient u OneDrive eerst te downloaden en te installeren. Hoe dat verloopt leest u in het artikel ' OneDrive '.


Voor alle apparaten zijn er verschillende versies:

Hoe het werkt

Het artikel ' Werken met OneDrive ' leert u werken met OneDrive. Bestanden die in de OneDrive-map worden geplaatst, worden gekopieerd naar een online opslagplek. Dit gebeurt volautomatisch.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.