Menu Zoek

Accounts voor slimme apparaten

Openingsbeeld Accounts voor slimme apparatenSteeds meer apparaten zijn verbonden met internet. Beveilig deze slimme apparaten daarom met een account en sterk wachtwoord.

Het aantal slimme apparaten in huis neemt snel toe. We noemen spullen 'slim' als ze verbonden zijn met internet. Denk aan een lamp die je met een app bedient. Of een beveiligingscamera of videodeurbel die beelden naar een smartphone stuurt. Er zijn al slimme zonnepanelen, thermostaten, hoortoestellen, rookmelders, stofzuigers, alarmsystemen, weegschalen en zelfs wasmachines. Het is belangrijk om ze goed te beveiligen. Onbekende personen kunnen deze apparaten dan niet bedienen. Bovendien kunnen ze via die apparaten toegang krijgen tot alle apparaten die met uw wifi zijn verbonden, bijvoorbeeld de computer of telefoon.

Voor bijna alle slimme apparaten is een account nodig. Dat is maar goed ook. Zo wilt u bij een beveiligingscamera natuurlijk niet dat iemand anders de opnames kan bekijken. En bij een alarmsysteem is het uiteraard niet de bedoeling dat een onbekend persoon het alarm kan uitzetten. Beveilig het apparaat en maak tijdens het instellen van het slimme apparaat een account aan. Dat gebeurt meestal in een app op de smartphone. Kies hierbij een gebruikersnaam en veilig wachtwoord.

Maak de accounts veiliger met deze vier tips:

  1. Gebruik voor accounts van slimme apparaten altijd een sterk wachtwoord dat moeilijk door anderen te raden is.
  2. Wijzig meteen het standaardwachtwoord. Op de behuizing van sommige slimme apparaten zit een sticker met algemene inloggegevens. Log daarmee in en verander direct het wachtwoord. Dat kan meestal in de app die bij het apparaat hoort.
  3. Beveilig het draadloze netwerk met een sterk wachtwoord. Via een slecht beveiligde wifi-verbinding hebben hackers tenslotte gemakkelijker toegang tot slimme apparaten. Lees daarom de tip ‘Router en wifi-wachtwoord veranderen’.
  4. Installeer altijd nieuwe updates. Fabrikanten verhogen met nieuwe updates vaak de veiligheid van slimme apparaten.

Een toenemend aantal slimme apparaten ondersteunt tweestapsverificatie. De gebruiker moet zich dan naast het wachtwoord ook op een tweede manier identificeren. Dat is veiliger, want wachtwoorden blijven niet altijd geheim. Bij bedrijven is namelijk regelmatig een datalek. In zo'n geval liggen inloggegevens van gebruikers op straat. Met tweestapsverificatie hebben andere personen dan nog steeds geen toegang tot uw account. Zelfs niet als iemand het wachtwoord weet.

Meestal ontvangen gebruikers een code in een e-mail of sms-bericht. Typ deze code over om toegang tot het slimme apparaat te krijgen. Daarnaast is er soms beveiliging met een vingerafdruk mogelijk. Kijk in de instellingen of er een optie voor tweestapsverificatie is en schakel deze extra beveiligingslaag in.

Slim apparaat beveiligen met tweestapsverificatie

Bekijk de mogelijkheden van het account nauwkeurig. Apps van slimme apparaten kunnen pushberichten op de smartphone laten zien. Detecteert een videodeurbel bijvoorbeeld geluid of beweging, dan verschijnt er op het mobiele toestel een melding. Bepaal in de instellingen welke meldingen u wel en niet wilt ontvangen.

Meldingen van een slim apparaat

In het account van een slim apparaat staan vaak betaalde opties. Bij een beveiligingscamera kunnen gebruikers opnames bijvoorbeeld tegen betaling langer in de cloud opslaan. Soms hebben betalende leden toegang tot extra functies. Denk bij een beveiligingscamera bijvoorbeeld aan het herkennen van gezichten. Uiteraard is het niet verplicht om de betaalde opties af te nemen.

Wie een slim apparaat wegdoet, kan het bijbehorende account verwijderen. Meestal kan dat rechtstreeks vanuit de instellingen van de mobiele app. Is dat niet mogelijk? Open dan een browser en ga naar de inlogpagina van de fabrikant. Log in en kijk in de instellingen van het profiel of u het account kunt verwijderen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.