Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 11 september 2019

Overstaphulp Office 2007

Overstaphulp Office 2007

Het is op 10 oktober 2017 echt afgelopen met Office 2007. Microsoft stopt met alle ondersteuning van het pakket dat onder meer Word 2007, Excel 2007 en Outlook 2007 bevat. Tijd om over te stappen.

Met ingang van 10 oktober 2017 stopt Microsoft de ondersteuning voor Office 2007. Na die datum zijn de programma's die onderdeel uitmaken van het pakket nog gewoon te gebruiken. Maar we raden dit af: er verschijnen na 10 oktober 2017 geen veiligheidsupdates meer voor de programma's. Dat maakt ze kwetsbaar voor aanvallen. Het gebruik van deze programma's ontraden we om die reden.

Het betaalde kantoorsoftwarepakket van Microsoft, Office 2007, verschijnt op 30 januari 2007. In deze uitgave gebruikt Microsoft voor het eerst het zogeheten Lint. Dit Lint vervangt de klassieke menubalk en is opgedeeld in tabbladen. Op elk tabblad staan verschillende functionaliteiten gegroepeerd. Verdere zijn de bestandsindelingen veranderd. Word-documenten heten niet langer .doc maar .docx en Excel-documenten zijn herdoopt van .xls naar .xlsx. Ook gebruikt Microsoft een nieuw standaardlettertype: Calibri.

Het Lint, de bestandindeling en het standaardlettertype zijn nog steeds aanwezig in de nieuwste versie van het kantoorsoftwarepakket, Office 2016. Wie de overstap van 2007 naar 2016 maakt kan daarom probleemloos met het nieuwe pakket werken.

Office 2007 wordt verkocht in diverse uitvoeringen: van versies voor de particuliere thuisgebruiker tot versies voor bedrijven. In deze overstaphulp gaan we uit van het meest basale pakket: Office 2007 Basic. Dit bevat Word 2007, Excel 2007 en Outlook 2007. Voor deze drie veelgebruikte programma's noemen we gratis en betaalde alternatieven. Verder beschrijven we de (eventuele) overstap van mailprogramma Outlook naar een ander mailprogramma.

Word Online is een uitgeklede gratis online versie van het pakket. Om Word Online te gebruiken hebt u een Microsoft-account nodig. In het artikel 'Beginnen met Word Online' leert u het programma kennen.

Excel Online is eveneens een uitgeklede gratis online versie van het pakket. Om Excel Online te gebruiken hebt u een Microsoft-account nodig. In het artikel 'Beginnen met Excel Online' leert u het programma kennen.

LibreOffice is een gratis te gebruiken softwarepakket dat vergelijkbaar is met Office van Microsoft. Het bevat Writer voor tekstdocumenten dat vergelijkbaar is met Microsoft Word en Calc voor werkbladen dat vergelijkbaar is met Microsoft Excel. LibreOffice biedt geen vervangend mailprogramma.

Meer over het gratis pakket leest u in het artikel 'LibreOffice'.

Google Drive is een gratis online verzameling programma's waarmee u kunt tekstverwerken en rekenen. Google Documenten is vergelijkbaar met Microsoft Word en Google Spreadsheets is een goede vervanger voor Microsoft Excel. Het voordeel van Google Drive is dat u geen programma's hoeft te installeren; het nadeel dat u altijd een internetverbinding nodig hebt. Google biedt ook een gratis mailprogramma: Gmail. Dit is geen onderdeel van Google Drive en de overstap van Outlook naar Gmail wordt verderop besproken.

Meer over Google Drive leest u in het artikel 'Google Drive'.

U kunt overstappen van Office 2007 naar een nieuwere versie van het pakket. Dat kost geld. Naast het gebruikelijke pakket, Office 2016 is de recentste versie, biedt Microsoft een abonnementsversie van het pakket aan Office 365. Over de verschillen tussen het aanbod en de kosten daarvan leest u alles in het artikel 'Kiezen tussen Office 2019 en Office 365'.

De nieuwe pakketten kunnen gewoon over het huidige Office 2007 heen worden geïnstalleerd.

Voor wie verder zijn weg wil vinden in Office 2016 zijn er de volgende artikelen:

Daarnaast zijn er Online Cursussen met de volgende onderwerpen:

Wie het mailprogramma Outlook gebruikt moet omkijken naar een nieuw mailprogramma. De overstap van Outlook 2007 naar Outlook 2016 is eenvoudig. Dat is simpelweg een kwestie van het nieuwe pakket installeren. Maar wie niet wil betalen voor Office 2016 of Office 365 moet op zoek naar een alternatief.

Om u op weg te helpen hebben we vier opties volledig uitgewerkt. In alle opties komen de volgende zaken aan bod:

  • Werken met het nieuwe programma.
  • Uw huidige e-mails overzetten naar het nieuwe programma.
  • Uw huidige contacten overzetten naar het nieuwe programma.
  • Het e-mailadres dat u van uw provider hebt gekregen instellen in het nieuwe programma.

Wilt u het liefst een programma blijven gebruiken dat geïnstalleerd is op de computer dan kunt u kiezen voor:

  • De app Mail in Windows 10
    In Windows 10 is standaard de gratis app Mail aanwezig. U hoeft hiervoor dus niets te installeren. U kunt het programma direct gebruiken. Wat u nodig hebt om over te stappen, staat in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar de app Mail in Windows 10'.
  • Mozilla Thunderbird
    Thunderbird is gemaakt door de mensen achter internetprogramma Firefox. Het is een gratis pakket dat u downloadt en installeert op de computer. Wat u nodig hebt om over te stappen, staat in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar Thunderbird'.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een dienst via internet. U gebruikt dan de browser om te kunnen mailen. Onder andere Gmail van Google en Outlook.com van Microsoft werken zo.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.