Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Basiskennis bestanden

tip Vergroot uw basiskennis over bestanden. Zo wordt werken met een brief in Word, een digitale foto of een Ikea-handleiding in pdf een eitje.

De digitale wereld bestaat uit bestanden. Zo bestaat het besturingssysteem van een apparaat uit bestanden. Ook programma’s, zoals Word of WhatsApp, bestaan uit bestanden. Maar in dit artikel laten we die voor wat ze zijn. We bespreken de typen die u elke dag gebruikt: tekst, foto’s, video’s of muziek.

Een apparaat moet kunnen zien met wat voor gegevens het te maken heeft. Dat ziet het aan de bestandsextensie. In het voorbeeld ‘document.docx’ is de extensie ‘docx’. Dat is een Word-document. En in ‘vakantiefoto.jpg’, is ‘jpg’ de extensie. Een apparaat weet daardoor dat het te maken heeft met een foto.

Een foto, een Word-document of een vakantiebegroting in Excel: elk bestand moet een eigen naam krijgen. Die naam kunt u helemaal zelf bepalen. Hij mag maximaal 215 tekens lang zijn. Sommige tekens mogen niet in een naam voorkomen: / \ : * ? “ <> |

Onthouden van die verboden tekens is niet nodig. Als u ze probeert te gebruiken in een bestandsnaam weigert het systeem die naam automatisch.

Bestanden beheren werkt met een speciaal programma. Op een Windows-computer is dat de Verkenner, op de Mac is dat Finder. In deze artikelen meer over deze onmisbare hulpjes:

Alle bestanden zijn via de Verkenner of Finder terug te vinden. Maar een Word-document bijvoorbeeld vindt u ook terug door Word te openen en het document te kiezen. Verwijdert u een programma, zoals Word, dan heeft dat geen gevolgen voor de Word-bestanden. Die blijven gewoon op de computer staan. Ze blijven te vinden via de Verkenner of Finder. In ‘Help! Waar blijven bestanden op de pc?’, gaan we hier dieper op in.

Bestanden kunnen alleen door daarvoor geschikte programma’s gelezen worden. Maar je hoeft niet eerst dat programma te starten. Open de Verkenner of Finder, dubbelklik op een Word-document en het programma Word opent het document. Dit werkt voor alle soorten bestanden.

Hoe u met de Verkenner en Finder werkt, leest u in de volgende artikelen:

U zult de eerste niet zijn die alle foto’s kwijtraakt omdat de computer er de brui aan geeft. Maak daarom reservekopieën van belangrijke bestanden:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.