Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Basiskennis bestanden

tip Een brief in Word, een vakantiefoto in een digitaal album of een Ikea-handleiding in pdf. Het zijn allemaal bestanden. Werken op de pc of tablet gaat net wat makkelijker met basiskennis over bestanden.

Een bestand is een verzameling data die door een computer, tablet of smartphone kan worden gelezen. Zo bestaat het besturingssysteem van een apparaat uit bestanden. Ook programma’s, zoals Word of WhatsApp, bestaan uit bestanden. Maar in dit artikel laten we dat type bestanden voor wat het zijn. We richten ons op de bestanden die dagelijks worden gebruikt voor de weergave van tekst, foto’s, video’s of muziek.

Een apparaat moet kunnen zien met welke verzameling gegevens het te maken heeft. Dit wordt aangegeven in een zogeheten bestandsextensie. In het voorbeeld ‘document.docx’ is de extensie ‘docx’, waarmee een Word-document wordt aangeduid. En in ‘vakantiefoto.jpg’, is ‘jpg’ de extensie. Een apparaat weet daardoor dat het te maken heeft met een foto.

Of het nu een foto betreft, een Word-document of een vakantiebegroting in Excel: elk bestand moet een eigen naam krijgen. Die naam kunt u helemaal zelf bepalen. De enige beperkingen zijn dat de naam maximaal 215 tekens aankan en dat bepaalde tekens niet gebruikt mogen worden. Dat zijn de volgende tekens: / \ : * ? “ < > |

Overigens hoeft u deze reeks niet te onthouden: wanneer u ze probeert te gebruiken in een bestandsnaam weigert het systeem die naam automatisch.

Om bestanden te kunnen beheren en ordenen, is een programma nodig. Op een Windows-computer is dat de Verkenner, op de Mac is dat Finder. De volgende artikelen behandelen deze onmisbare hulpjes:

Alle bestanden die u bewaart zijn op verschillende manieren terug te vinden. Een opgeslagen Word-document vindt u terug door Word te openen en het document te selecteren. Maar het document is ook via de Verkenner of via Finder op te sporen. Verwijdert u een programma, zoals Word, dan heeft dat geen effect op de Word-bestanden. Die blijven gewoon op de computer staan en blijven vindbaar via de Verkenner. Het artikel ‘Help! Waar blijven bestanden op de pc?’, gaat hier dieper op in.

Bestanden kunnen alleen met daarvoor geschikte programma’s geopend worden. Maar dat hoeft niet per se vanuit het programma zelf. Start de Verkenner, dubbelklik op een Word-document en het programma Word start en toont het bewuste document. Dit werkt voor alle bestanden.

Omdat je nu eenmaal niet alles kunt onthouden, kunt u beter de computer het zoekwerk laten doen als u een bestand wilt vinden . Hoe, dat leest u in de volgende artikelen:

Eén bestand is geen bestand. Het klinkt lollig, maar u zult de eerste niet zijn die alle foto’s kwijtraakt omdat de computer er de brui aan geeft. Maak daarom reservekopieën van belangrijke bestanden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.