Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Overstaphulp Office 2010

Overstaphulp Office 2007

Het is nu echt afgelopen met Office 2010. Microsoft stopt op 13 oktober 2020 met alle ondersteuning van het pakket, dat onder meer Word 2010, Excel 2010 en Outlook 2010 bevat. Tijd om over te stappen.

Met ingang van 13 oktober 2020 stopt Microsoft de ondersteuning voor Office 2010. Dat betekent niet dat programma's die onderdeel uitmaken van het pakket na die datum helemaal niet meer gebruikt kunnen worden. Dat kan wel. Maar we raden dit af. Er verschijnen na 13 oktober 2020 namelijk geen veiligheidsupdates meer voor de programma's. Dat maakt ze kwetsbaar voor aanvallen. Het is dus beter om over te stappen.

Office 2010, het betaalde kantoorsoftwarepakket van Microsoft, verscheen op 12 mei 2010. Inmiddels is opvolger Office 2019 uitgekomen en kunnen Windows-gebruikers daarnaast kiezen voor Microsoft 365. In de basis lijken deze twee pakketten sterk op Office 2010. Dat maakt de overstap eenvoudig. Wie liever geen geld uitgeeft, kan terecht bij een van de gratis alternatieven.

Office 2010 wordt verkocht in diverse uitvoeringen: van versies voor de particuliere thuisgebruiker tot versies voor bedrijven. De populairste en meest gebruikte onderdelen zijn Word 2010, Excel 2010 en Outlook 2010. Voor deze drie programma's noemen we gratis en betaalde alternatieven. Verder beschrijven we de (eventuele) overstap van mailprogramma Outlook naar een ander mailprogramma.

Word Online is een uitgeklede gratis online versie van het pakket. Om Word Online te gebruiken hebt u een Microsoft-account nodig. In het artikel 'Beginnen met Word Online' leert u het programma kennen.

Excel Online is eveneens een uitgeklede gratis online versie van het pakket. Om Excel Online te gebruiken hebt u een Microsoft-account nodig. In het artikel 'Beginnen met Excel Online' leert u het programma kennen.

LibreOffice is een gratis te gebruiken softwarepakket dat vergelijkbaar is met Office van Microsoft. Het bevat Writer voor tekstdocumenten. Dat programma is vergelijkbaar met Microsoft Word. Verder heeft het Calc voor werkbladen, dat is vergelijkbaar met Microsoft Excel. LibreOffice biedt geen vervangend mailprogramma.

Meer over het gratis pakket leest u in het artikel 'LibreOffice'.

Google Drive is een gratis online verzameling programma's waarmee u kunt tekstverwerken en rekenen. Google Documenten is vergelijkbaar met Microsoft Word en Google Spreadsheets is een goede vervanger voor Microsoft Excel. Het voordeel van Google Drive is dat u geen programma's hoeft te installeren; het nadeel dat u altijd een internetverbinding nodig hebt. Google biedt ook een gratis mailprogramma: Gmail. Dit is geen onderdeel van Google Drive en de overstap van Outlook naar Gmail wordt verderop besproken.

Lees meer over Google Drive in het artikel 'Google Drive'.

U kunt overstappen van Office 2010 naar een nieuwere versie van het pakket. Dat kost geld. Naast het gebruikelijke pakket (Office 2019 is de meest recente versie) biedt Microsoft een abonnementsversie aan van het pakket Microsoft 365. Over de verschillen tussen het aanbod en de kosten daarvan leest u alles in het artikel 'Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2019'. De nieuwe pakketten kunnen gewoon over het huidige Office 2010 heen worden geïnstalleerd.

Voor wie verder zijn weg wil vinden in Office 2019 zijn er de volgende artikelen:

Daarnaast zijn er Online Cursussen met de volgende onderwerpen:

Wie het mailprogramma Outlook gebruikt, hoeft niet om te kijken naar een nieuw mailprogramma. De overstap van Outlook 2010 naar Outlook 2019 is eenvoudig. Dat is simpelweg een kwestie van het nieuwe pakket installeren. Maar wie niet wil betalen voor Office 2019 of Microsoft 365 moet op zoek naar een alternatief.

  Wilt u het liefst een programma blijven gebruiken dat is geïnstalleerd op de computer (een app), kies dan voor een van deze opties:

  • De app Mail in Windows 10
   In Windows 10 is standaard de gratis app Mail aanwezig. U hoeft hiervoor dus niets voor te installeren. Het programma is direct te gebruiken. Lees meer over overstappen naar Mail in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar de app Mail in Windows 10'. Dit artikel is geschreven voor Outlook 2007, maar is ook te gebruiken voor Outlook 2010.
  • Mozilla Thunderbird
   Thunderbird is gemaakt door de mensen achter internetprogramma Firefox. Het is een gratis pakket dat u downloadt en installeert op de computer. Lees meer over overstappen naar Thunderbird in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar Thunderbird'. Dit artikel is geschreven voor Outlook 2007, maar is ook te gebruiken voor Outlook 2010.

  Een andere mogelijkheid is het gebruik van een maildienst via internet. Mailen gaat dan via de browser. Onder andere Gmail van Google en Outlook.com van Microsoft werken zo.

  • Gmail
   Alles wat nodig is om over te stappen, staat in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar Gmail'. Dit artikel is geschreven voor Outlook 2007, maar is ook te gebruiken voor Outlook 2010.
  • Outlook.com
   Alles wat nodig is om over te stappen, staat in het artikel 'Outlook 2007: overstappen naar Outlook.com'. Dit artikel is geschreven voor Outlook 2007, maar is ook te gebruiken met Outlook 2010.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.