Zoeken
Menu Zoek

E-mailprogramma’s

Verzenden en ontvangen van e-mail (digitale post) gebeurt met een programma op uw computer of via een dienst op het internet: webmail. In dit artikel zetten we de meest gebruikte mogelijkheden om te e-mailen naast elkaar.  U leest achtereenvolgens over de programma's Mail, Windows Live Mail en Outlook, en over de webmaildiensten Outlook.com en Gmail. 
De verschillende e-mailprogramma's (waarmee wij zowel de programma's voor op uw pc als de webmaildiensten bedoelen) die er zijn, lijken in mogelijkheden veel op elkaar. U kunt er e-mails mee versturen en ontvangen. Maar ze verschillen wel in vormgeving en gebruiksgemak. Bovendien kunnen de namen van de verschillende programma's soms voor verwarring zorgen. Daarom een uitleg over de verschillende programma's.  Aan het eind zetten wij de belangrijkste conclusies voor u op een rij.

E-mailen begint met een e-mailadres. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden:

 1. U gebruikt het e-mailadres dat u bij uw internetabonnement hebt gekregen.
 2. U maakt zelf een e-mailadres aan bij een webmaildienst.

E-mailadres bij uw internetabonnement
Bij uw internetabonnement hebt u een e-mailadres gekregen, bijvoorbeeld Peter@xs4all.nl of AnneDijk@Ziggo.nl. Daarbij zitten ook andere gegevens, zoals uw inlognaam, uw wachtwoord en de naam van de server. De server is de centrale computer waar uw e-mailberichten worden verwerkt, het digitale postkantoor.
Om uw e-mails op te halen en te verzenden van en naar de server, gebruikt u een e-mailprogramma op uw computer. U moet in het programma een zogenoemd 'account' aanmaken met uw mailgegevens. Vervolgens kan het e-mailprogramma automatisch uw e-mails ophalen en versturen. Veel providers bieden hulpprogramma's aan die bijvoorbeeld uw e-mailaccount in kunnen stellen.

E-mailadres aanmaken via webmaildienst
Wanneer u alleen gebruik wilt gaan maken van webmail en niet afhankelijk wilt zijn van uw provider, dan maakt u zelf een e-mailadres aan bij de webmaildienst (zoals Outlook.com of Gmail). Het e-mailadres is dan bijvoorbeeld Peter@gmail.com.

Voor alle e-mailprogramma's geldt dat u standaard begint met één map waar de binnengekomen e-mails in staan, het Postvak IN. Het is mogelijk dit uit te breiden met verschillende mappen.

Bij de besturingssystemen Windows 8.1 en 10 zit standaard het mailprogramma Mail. Ondanks dat de naam van het programma in beide systemen hetzelfde is, verschilt de werking.

Mogelijkheden

 • U kunt e-mail van meerdere mailadressen laten binnenkomen. Bijvoorbeeld de adressen die u van uw provider hebt gekregen, maar ook Outlook.com- of Gmailadressen.

Beperkingen

 • In Mail op Windows 8.1 is het niet mogelijk om met pop3-accounts te werken. Al bieden de meeste providers tegenwoordig de mogelijkheid om uw e-mail met IMAP in te stellen, geldt dit nog niet voor alle providers. In Mail op Windows 10 is het instellen van een pop3-sccount echter wel mogelijk.

In het artikel 'Starten met de app Mail' leert u de basis.

De naam van het programma 'Windows Live Mail' kan mogelijk enige verwarring oproepen. Het programma is door Microsoft ontwikkeld als opvolger van Windows Mail en is bedoeld voor het besturingssysteem Windows 7. Het programma wordt echter niet standaard geleverd bij Windows 7. Dit is uit concurrentie-overwegingen verboden. Windows Live Mail zit dus niet standaard in Windows, maar u kunt het van internet downloaden. 

Mogelijkheden  

 • U kunt er meerdere mailadressen mee beheren.
 • Het is een van de weinige programma's waarmee u op de computer uw Hotmail- of Outlook.com-adres kunt gebruiken, in plaats van via de webmaildienst Outlook.com. U kunt het echter ook met een mailaccount van uw provider gebruiken.

Indien u ook aan de slag wilt gaan met het programma, kunt u Windows Live Mail downloaden via het Software-artikel van SeniorWeb. Ook is er een serie beschikbaar over werken met dit mailprogramma. De serie begint met het artikel 'Windows Live Mail: installeren en e-mail versturen'.

Wie het kantoorpakket Office bezit, kan mailen met Outlook. Dit programma wordt zakelijk veel gebruikt. Er zijn allerlei mogelijkheden voor agendabeheer en gezamenlijk afspraken maken. U kunt meerdere mailadressen beheren in dit programma, al is het hoogdrempeliger dan de andere programma's.  Onder de SeniorWeb-leden maakt 13 procent gebruik van Office Outlook.
U kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van een van bovenstaande e-mailprogramma's, maar van webmail. Dan mailt u via een website. Alle internetproviders bieden dit aan, zodat u vanaf computers over de hele wereld kunt e-mailen met het e-mailadres dat u via de provider hebt gekregen. U hebt dan geen speciaal programma nodig, alleen Internet Explorer of een andere internetbrowser. Het adres van de website waar u naartoe moet om te e-mailen hebt u gekregen van uw internetprovider, waarvan u ook uw e-mailadres hebt gekregen.
U kunt dus mailen met een programma of via een website. Wat u het handigst vindt, is persoonlijk.
In het bovenstaande gedeelte hebben we de opties besproken voor het beheren van het e-mailadres dat u hebt gekregen van uw internetprovider. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een webmaildienst, zoals Outlook.com (voorheen Hotmail) of Gmail. Dit zijn gratis, online maildiensten, waarbij u een e-mailadres kunt aanmaken. Hieronder leest u informatie over deze twee webdiensten.

Outlook.com is de webmaildienst van Microsoft. De dienst is al vele malen van naam en uiterlijk veranderd. Van Microsoft Hotmail, naar MSN Hotmail, naar Windows Live Hotmail en sinds dit jaar dus Outlook.com. Deze dienst was een van de eerste wereldwijde grote gratis maildiensten. Ongeveer 200 miljoen mensen wereldwijd hebben een Hotmail-adres. Hun mailadres is 'naam'@hotmail.com. Maar in de loop der tijd zijn er dus ook e-mailadressen ontstaan die eindigen op @msn.nl, @live.nl en @outlook.com.

De combinatie van uw inlognaam en uw wachtwoord wordt een 'Microsoft-account' genoemd en u kunt ermee inloggen op alle online diensten van Microsoft, waaronder dus Outlook.com. 

Mogelijkheden

 • U kunt met één account meerdere Microsoft e-mailadressen beheren (dus bijvoorbeeld een Jan@live.nl, Jan@hotmail.com en Jan@outlook.com adres.
 • Het is ook mogelijk andere mailadressen (maximaal 4) toe te voegen en de ontvangen berichten in Outlook.com te lezen.
 • Outlook.com biedt meer dan 5 GB aan opslagruimte.
 • Hebt u Windows 7, dan kunt u via de internetbrowser Internet Explorer 9 een pictogram vastzetten op uw taakbalk. U krijgt dan direct een melding wanneer er nieuwe e-mail binnenkomt.

Ook mailen via Outlook.com? Hoe u een Microsoft-account aanmaakt leest u in het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. In het artikel 'Outlook.com: beginnen met e-mail' staan de basishandelingen in Outlook.com uitgelegd.

Gmail is de gratis maildienst van Google. Gmail-adressen zien eruit als 'naam'@gmail.com. Het aanmaken van een adres en het inloggen kan vervolgens via de website  Gmail.com . Net als bij Outlook.com kunt u uw Gmail-adres en wachtwoord ook gebruiken voor allerlei andere diensten. In dit geval de diensten van Google, zoals de Kalender of de mogelijkheid om online tekst te typen via Google Drive. Uw accountgegevens zijn als het ware de sleutel tot deze diensten.

Mogelijkheden

 • Gmail biedt meer dan 15 GB opslagruimte. U kunt dus veel e-mail bewaren en moet behoorlijk uw best doen dit vol te krijgen.
 • Het is ook mogelijk andere mailadressen (maximaal 5) toe te voegen en de ontvangen berichten in Gmail te lezen. 
 • Via Labels kunt u e-mails gemakkelijk sorteren.

Van Gmail maakt 23 procent van de leden van SeniorWeb gebruik. Om te beginnen met Gmail moet u een Google-account aanmaken. In het artikel ' Een Google-account aanmaken' leest u hoe dit moet. Daarna kunt u het artikel ' Gmail: de eerste stappen' lezen.

Met alle e-mailprogramma's die in dit artikel omschreven staan kunt u prima doen waar ze voor bedoeld zijn: e-mail ontvangen en versturen. Maar wat is voor u nu de beste keuze? Helaas kunnen wij daar geen kant-en-klaar antwoord op geven. Prettig in gebruik is subjectief en afhankelijk van wat u misschien al gewend bent. Wij kunnen u wel een duwtje in de goede richting geven.

U kiest voor een e-mailprogramma op uw pc wanneer:

 • u ook zonder internetverbinding toegang wilt hebben tot u reeds binnengekomen e-mail.

U kiest voor een webmaildienst wanneer:

 • u niet afhankelijk wilt zijn van een internetprovider;
 • u niet van e-mailprogramma wilt wisselen op het moment dat u overstapt op een ander besturingssysteem. 
Auteur: JV
Gewijzigd: 12 januari 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 17 januari 2017 23:41:

Vrieger kreeg ik mails uit de groep. Dat stopte ongemerkt. Hoe kom ik weer in het circuit van vragen en antwoorden van leden?
​​​​​​​nic Brussee

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 20 januari 2017 15:21:

Wat bedoelt u precies? Hebt u het over de Clubs misschien?

avatar
maral33 op maandag 17 oktober 2016 13:21:

ik heb windows 10 en outlook.com
Wilt u mij uitleggen hoe ik een groep van emailadressen kan maken onder 1 naam?
dank u wel
marja van der dussen

avatar
Sanne_Redactie op donderdag 10 november 2016 16:08:

Dat werkt zo in Outlook.com:
- Surf naar www.outlook.com en log in.
- Klik linksboven op het pictogram met allemaal blokjes.
- Klik op Personen.
- De lijst met contactpersonen komt in beeld. Klik op het pijltje achter 'Nieuw'.
- Klik op Lijst met contactpersonen.
- Typ de naam van de groep onder 'Lijstnaam'.
- Typ onder 'Leden toevoegen' de naam van de persoon die u in de groep wilt zetten. Doe dat met alle mensen die in de groep moeten komen.
- Klik op Opslaan.


avatar
hubertine op zaterdag 31 mei 2014 22:47: Ook ik vind het niet fijn dat er geen aandacht besteed wordt aan Mozilla Thunderbird evenals mennogroning. Ik had er graag meer over gehoord, want ik heb eerder outlook expres gehad en dat vond ik prettig. door seniorweblid TinieWijnen
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 23 mei 2014 18:47: Jammer dat er niet meer aandacht aan Mozilla Thunderbird is geschonken, ik vind Thunderbird een zeer prettig E-mailprogramma om mee te werken. Met name door het gebruik van add-ons kun je het programma aanpassen en van extra's voorzien.
avatar
amstiah op zaterdag 13 oktober 2012 13:08: Ik heb Outlook van Office 2010 en zou graag weten hoe men emailadressen inporteerd en waar.Tevens ben ik op zoek naar uitleg hoe ik emailadressen kan opslaan (backup) Ted
avatar
amstiah op zaterdag 13 oktober 2012 13:08: Ik heb Outlook van Office 2010 en zou graag weten hoe men emailadressen inporteerd en waar.Tevens ben ik op zoek naar uitleg hoe ik emailadressen kan opslaan (backup) Ted
avatar
johannes op vrijdag 28 september 2012 16:32: ik heb outlook express op mijn computer met windows xp ik wil ook outlook express op min laptop met vista help
avatar
OldBilly op zaterdag 11 februari 2012 14:06: Outlook Express/Windows Mail Bij het besturingssysteem Windows XP zit standaard het mailprogramma Outlook Express. Bij Windows Vista wordt standaard Windows Mail geleverd. Dit is grotendeels hetzelfde mailprogramma, alleen de naam is anders. Mogelijkheden U kunt e-mail van meerdere mailadressen laten binnenkomen, bijvoorbeeld de adressen die u van uw provider u hebt gekregen. Beperkingen Het is niet mogelijk om uw Hotmail- of Live Mailadressen te beheren binnen Windows Mail (Dit kan wel binnen Outlook Express). Bovenstaande schept wel verwarring. In outlookexpress dus geen hotmail of livemail! In alle andere programma's dus wel alles. Binnen skydrive.com (zelfs onder linux en Ubuntu) ook alles.
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:34: test bericht 5
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:33: test bericht 4
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:33: test bericht 3
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:31: test bericht 3
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:29: test bericht 2
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 09:23: Test bericht
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 8 februari 2012 08:51: Test bericht
avatar
Ria de Jong op zaterdag 31 december 2011 14:52: Door deze uitleg begrijp weer een beetje meer van de versc hillen in mailprogramma's ria
avatar
w69w429 op vrijdag 2 december 2011 19:08: voor leken die net met de cp werken is dit niet erg duidelijk, graag meer uitleg. sorry toch bedankt .Wim
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 27 oktober 2011 13:55: Duidelijke uitleg die ook gebruikt kan worden in leercentra van seniorweb
avatar
Guus op zaterdag 22 oktober 2011 11:48: Zeker voor beginnende pc gebruikers is uw artikel waardevol. Het is ook belangrijk om aandacht te schenken aan de mailbox capaciteit bij een provider. Als die laag is krijgt men snel bericht van onbestelbaarheid. Dit is niet bevorderlijk bij langere afwezigheid. Het blijkt dat bij meerdere providers extra opslag tegen betaling mogelijk is, waardoor men zich verzekerd weet van mailontvangst. Is daar aandacht aan te besteden? Als liefhebben van het programma Paint Shop Pro worden vaak creaties gemaakt met een script (bewegende achtergrond)en vial mail verzonden. In diverse mailprogramma's werkt het script niet. Oorzaak?? Is daar in een aanvullend artikel aandacht aan te besteden?
avatar
hwarn028 op zaterdag 22 oktober 2011 10:22: Waarom ik dit artikel maar 1 ster geef is omdat het zeer goede e-mail "programma" OPERA geheel niet wordt genoemd en je er nog de beste browser bijinzit (of andersom natuurlijk). Ik gebruik het al vele jaren en heb ook de andere geprobeerd en blijf toch bij mijn OPERA. Je weet niet wat je al die tijd hebt gemist. Even wennen en je wilt niet anders!!!!!!
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 28 oktober 2015 16:26: Uw reactie...
avatar
hwarn028 op zaterdag 22 oktober 2011 10:22: waarom ikdit artikel maar 1 ster geef is omdat het zeer goede e-mail "programma" OPERA geheel niet wordt genoemd en je er nog de beste browser bijinzit (of andersom natuurlijk). Ik gebruik het al vele jaren en heb ook de andere geprobeerd en blijf toch bij mijn OPERA. Je weet niet wat je al die tijd hebt gemist. Even wennen en je wilt niet anders!!!!!!
avatar
SeniorWeb-lid op zaterdag 22 oktober 2011 10:03: Live Hotmail heeft liefst 25GB opslagruimte, maar zeer irritante flashreclame die niet (meer) te stoppen is met een flashkiller. Men wil de betaalversie zo verkopen. Jammer, verder een goed programma.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 21 oktober 2011 16:26: Heeft slechte ervaring met Live Hotmail
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 21 oktober 2011 02:03: Het is óók mogelijk uw Hotmail- en Gmail-adressen binnen Outlook Express en Windows Mail te beheren als volgt: ----------------------------------------------------- 1)Voor (Live)Hotmail vult u onder tabblad Servers in: achter POP3: pop3.live.com achter SMTP: mail.uwprovider.nl ----------------------------------------------------- 2)Voor Gmail vult u onder tabblad Servers in: achter POP3: pop3,gmail.com achter SMTP: mail.uwprovider.nl ----------------------------------------------------- Op tabblad Geavanceerd vult u voor hotmail en/of gmail in: achter POP3 poortnummer 995 en een vinkje voor SSL
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 20 oktober 2011 19:44: 1) een tabel met een overzicht welke functions de genoemde mailprogramma's wel/niet hebben. 2) welk mail programma gebruikt kan (kunnen) worden voor die leden die lang met vakantie zijn en die of a) hun eigen labtop bij zich hebben of b) een vreemde PC (gehuurd of van een bekende) gebruiken
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 20 oktober 2011 17:16: Uw artikel is redelijk compleet. Toch schijnt het mogelijk met live.nl te werken (zoals ik doe) maar dan via Outloo Express. Je moet daarvoor een truc toepassen die ook in de opties van Hotmail staat beschreven maar die ik - omdat ik het nog niet helemaal begreep - nog niet heb doorgevoerd. Misschien kunt u er eens een artikeltje aan wijden? Freek Vos
avatar
PureFox op donderdag 20 oktober 2011 11:26: In Thunderbird is het _wel_ mogelijk om Gmail te beheren. In de help van Gmail staat hoe dat moet: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=nl&answer=77662. Ook kun je in TB mail van Hot- en Livemail beheren met een plugin. Daarnaast is het grote voordeel van TB de portabiliteit. Je kunt thunderbird heel eenvoudig van de ene naar de andere PC overzetten. Onafhankelijk van het besturingssysteem. Of je nu overstapt van XP op Windows 7 of van Windows 7 naar Linux.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.