U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 23 mei 2022.

Overzicht van e-mailprogramma’s

Artikel

Verzenden en ontvangen van e-mail (digitale post) gebeurt met een programma op uw computer of via een dienst op het internet: webmail. In dit artikel zetten we de meest gebruikte mogelijkheden om te e-mailen naast elkaar.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (40 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 2 okt 2023

Verschillende programma's

De verschillende e-mailprogramma's   e-mailprogramma Programma waarmee u e-mailberichten kunt versturen en ontvangen. Veelgebruikte e-mailprogramma's zijn Outlook en Mail van Windows. U kunt ook e-mail versturen en ontvangen met een dienst op het internet (webmail), zoals Gmail. (waarmee wij zowel de programma's voor op uw pc als de webmail webmail Toepassing om e-mail te kunnen lezen via een browser in plaats van een e-mailprogramma. Hierdoor kan je vanaf vrijwel elk apparaat met een internetaansluiting e-mail ontvangen en verzenden. Dit kan de e-mail via de internetaanbieder zijn, maar ook van een webmail-dienst zoals Gmail of Hotmail (tegenwoordig Outlook.com).
diensten bedoelen) die er zijn, lijken in mogelijkheden veel op elkaar. U kunt er e-mails mee versturen en ontvangen. Maar ze verschillen wel in vormgeving en gebruiksgemak. Bovendien kunnen de namen van de verschillende programma's soms voor verwarring zorgen. Daarom een uitleg over de verschillende programma's.
 Aan het eind zetten wij de belangrijkste conclusies voor u op een rij.

Uw e-mailadres

E-mailen begint met een e-mailadres . e-mailadres Een uniek adres waarmee berichten via de computer en smartphone kunnen worden ontvangen en verzonden. Het adres bevat altijd het apenstaartje @ (uitgesproken als 'et'), gevolgd door het adres van de internetprovider (zoals KPN of Ziggo) of de webmail dienst (zoals Gmail). Hierachter staat het domein van de provider (zoals '.nl' voor Nederland, '.be' voor België en '.com' voor commerciële organisaties). Hiervoor zijn er twee mogelijkheden:

  1. U gebruikt het e-mailadres dat u bij uw internetabonnement hebt gekregen.
  2. U maakt zelf een e-mailadres aan bij een webmaildienst.

E-mailadres bij uw internetabonnement

Bij uw internetabonnement hebt u een e-mailadres gekregen, bijvoorbeeld Johan@xs4all.nl of AnneDijk@Ziggo.nl. Daarbij zitten ook andere gegevens, zoals uw inlognaam, uw wachtwoord en de naam van de server . server Computer die diensten verleent aan andere computers. Servers kunnen verschillende diensten verlenen, bijvoorbeeld webadressen uitdelen (domeinnaamserver), webpagina's beschikbaar stellen (webserver), e-mails verzenden (mailserver), bestanden opslaan (fileserver) of gegevens bewaren (databaseserver). De server is de centrale computer waar uw e-mailberichten worden verwerkt, het digitale postkantoor als het ware.
Om uw e-mails op te halen en te verzenden van en naar de server, gebruikt u een e-mailprogramma op uw computer. U moet in het programma een zogenoemd 'account' aanmaken met uw mailgegevens. Vervolgens kan het e-mailprogramma automatisch uw e-mails ophalen en versturen. Veel providers   provider Andere benaming voor internetaanbieder of telefoonmaatschappij. bieden hulpprogramma's aan die bijvoorbeeld uw e-mailaccount in kunnen stellen.

E-mailadres aanmaken via webmaildienst

Wanneer u alleen gebruik wilt gaan maken van webmail en niet afhankelijk wilt zijn van uw provider, dan maakt u zelf een e-mailadres aan bij de webmaildienst (zoals Outlook.com of Gmail). Het e-mailadres is dan bijvoorbeeld Peter@gmail.com.

Voor alle e-mailprogramma's geldt dat u standaard begint met één map waar de binnengekomen e-mails in staan, het Postvak IN. Het is mogelijk dit uit te breiden met verschillende mappen.

Mail

Bij Windows 10 en 11 zit standaard het mailprogramma Mail. U kunt e-mail van meerdere mailadressen in dit programma laten binnenkomen. Bijvoorbeeld de adressen die u van uw provider hebt gekregen, maar ook Outlook.com- of Gmailadressen.

In het artikel 'Mailen in Windows 10' leert u de basis.

(Office) Outlook

Wie het kantoorpakket Office   Office Zie Microsoft Office. De betekenis van dit Engelse woord is 'kantoor'. Deze term zien we vaak in de benaming van software die lijkt op het Office-pakket van Microsoft, zoals LibreOffice en OpenOffice. bezit, kan mailen met Outlook. Dit programma wordt zakelijk veel gebruikt. Er zijn allerlei mogelijkheden voor agendabeheer en gezamenlijk afspraken maken. U kunt meerdere e-mailadressen beheren in dit programma.

In het artikel 'Starten met Office Outlook' leert u de basis.

Online of via een programma?

U kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van een van bovenstaande e-mailprogramma's, maar van webmail . webmail Toepassing om e-mail te kunnen lezen via een browser in plaats van een e-mailprogramma. Hierdoor kan je vanaf vrijwel elk apparaat met een internetaansluiting e-mail ontvangen en verzenden. Dit kan de e-mail via de internetaanbieder zijn, maar ook van een webmail-dienst zoals Gmail of Hotmail (tegenwoordig Outlook.com).
Dan mailt u via een website. Alle internetproviders bieden dit aan, zodat u vanaf computers over de hele wereld kunt e-mailen met het e-mailadres dat u via de provider hebt gekregen. U hebt dan geen speciaal programma nodig, alleen een internetbrowser. Het adres van de website waar u naartoe moet om te e-mailen hebt u gekregen van uw internetprovider, waarvan u ook uw e-mailadres hebt gekregen.
U kunt dus mailen met een programma of via een website. Wat u het handigst vindt, is persoonlijk.

Webmaildiensten

In het bovenstaande gedeelte hebben we de opties besproken voor het beheren van het e-mailadres dat u hebt gekregen van uw internetprovider. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een webmaildienst, zoals Outlook.com (voorheen Hotmail) of Gmail. Dit zijn gratis, online maildiensten, waarbij u een e-mailadres kunt aanmaken. Hieronder leest u informatie over deze twee webdiensten.

Outlook.com

Outlook.com is de webmaildienst van Microsoft. De dienst is al vele malen van naam en uiterlijk veranderd. Van Microsoft Hotmail, naar MSN Hotmail en Windows Live Hotmail. De huidige naam is Outlook.com. Deze dienst was een van de eerste wereldwijde grote gratis maildiensten. Ongeveer 200 miljoen mensen wereldwijd hebben een Hotmail-adres. Hun mailadres is 'naam'@hotmail.com. Maar in de loop der tijd zijn er dus ook e-mailadressen ontstaan die eindigen op @msn.nl, @live.nl en @outlook.com.

De combinatie van uw inlognaam en uw wachtwoord wordt een 'Microsoft-account' genoemd en u kunt ermee inloggen op alle online diensten van Microsoft, waaronder dus Outlook.com. 

Mogelijkheden

  • U kunt met één account meerdere Microsoft e-mailadressen beheren (dus bijvoorbeeld een Jan@live.nl, Jan@hotmail.com en Jan@outlook.com adres.
  • Het is ook mogelijk andere mailadressen (maximaal 4) toe te voegen en de ontvangen berichten in Outlook.com te lezen.
  • Outlook.com biedt meer dan 5 GB aan opslagruimte.

Ook mailen via Outlook.com? Hoe u een Microsoft-account aanmaakt leest u in het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. In het artikel 'Outlook.com: beginnen met e-mail' staan de basishandelingen in Outlook.com uitgelegd.

Gmail

Gmail is de gratis maildienst van Google. Gmail-adressen zien eruit als 'naam'@gmail.com. Het aanmaken van een adres en het inloggen kan vervolgens via de website Gmail.com. Net als bij Outlook.com kunt u uw Gmail-adres en wachtwoord ook gebruiken voor allerlei andere diensten. In dit geval de diensten van Google, zoals de Kalender of de mogelijkheid om online tekst te typen via Google Drive. Uw accountgegevens zijn als het ware de sleutel tot deze diensten.

Mogelijkheden

  • Gmail biedt meer dan 15 GB opslagruimte. U kunt dus veel e-mail bewaren en moet behoorlijk uw best doen dit vol te krijgen.
  • Het is ook mogelijk andere mailadressen (maximaal 5) toe te voegen en de ontvangen berichten in Gmail te lezen. 
  • Via Labels kunt u e-mails gemakkelijk sorteren.

Om te beginnen met Gmail moet u een Google-account aanmaken. In het artikel 'Een Google-account aanmaken' leest u hoe dit moet. Daarna kunt u het artikel 'Gmail: de basis' lezen.

Conclusie

Met alle e-mailprogramma's die in dit artikel omschreven staan kunt u prima doen waar ze voor bedoeld zijn: e-mail ontvangen en versturen. Maar wat is voor u nu de beste keuze? Helaas kunnen wij daar geen kant-en-klaar antwoord op geven. Prettig in gebruik is subjectief en afhankelijk van wat u misschien al gewend bent. Wij kunnen u wel een duwtje in de goede richting geven.

U kiest voor een e-mailprogramma op uw pc wanneer:

  • u ook zonder internetverbinding toegang wilt hebben tot u reeds binnengekomen e-mail.

U kiest voor een webmaildienst wanneer:

  • u niet afhankelijk wilt zijn van een internetprovider;
  • u niet van e-mailprogramma wilt wisselen op het moment dat u overstapt op een ander besturingssysteem. 
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven