Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 9 januari 2018

Windows 8.1: overstaphulp bestanden overzetten

windows-8-1-overstaphulp-bestanden-overzetten ID48506Hebt u een nieuwe computer of laptop met Windows 8.1 aangeschaft? U wilt dan waarschijnlijk de bestanden van uw oude computer overzetten naar de nieuwe computer. In dit artikel leggen wij uit hoe u dit doet. In dit artikel bespreken we hoe u bestanden van uw ouder Windows-computer kunt overzetten via OneDrive en door middel van een usb-stick.

De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

Wanneer u een computer of laptop met Windows 8.1 koopt, ontvangt u daar een foldertje bij: 'Achter de schermen'. Hierin leest u welke stappen u moet doorlopen om met uw computer aan de slag te gaan. U kiest bijvoorbeeld uw favoriete kleur en er wordt gevraagd met welk netwerk u verbinding wilt maken. Dit is voor de verbinding met internet. Ook wordt u gevraagd om u aan te melden met een Microsoft-account.

Denk aan de volgende zaken ter voorbereiding:

 • Houd het wachtwoord van uw draadloze netwerk bij de hand. Hebt u geen draadloos netwerk, zorg dan dat de kabel van uw internetverbinding in de computer zit. U kunt ons artikel 'Draadloze netwerken' lezen, als u hier meer over wil weten.
 • Hebt u nog geen Microsoft-account? Deze maakt u aan door tijdens het doorlopen van de eerste stappen te klikken op Een nieuw e-mailadres aanvragen.
  U kunt er ook voor kiezen uw Microsoft-account aan te maken voordat u start met uw nieuwe computer, dan hebt u deze maar vast. Lees in ons artikel 'Microsoft-account aanmaken' hoe dit moet.

Als u deze stappen uit de folder hebt doorlopen, kunt u aan de slag met uw computer.

Hebt u de eerste stappen in Windows 8.1 doorlopen, dan kunt u uw bestanden overzetten. Let op: programma's die niet standaard aanwezig zijn, maar die u wel wilt gebruiken moet u eerst installeren. Denk bijvoorbeeld aan Office of Picasa.

Met het overzetten van bestanden bedoelen wij: de bestanden ook beschikbaar maken op uw nieuwe computer. De bestanden blijven dus ook gewoon op uw vorige computer staan.

U wilt natuurlijk geen bestanden met virussen van uw oude computer of laptop op uw nieuwe computer zetten. Voer daarom eerst een virusscan uit op uw oude computer. Lees eventueel het artikel 'Keuzehulp virusscanner' als u hier meer informatie over nodig hebt.

Wie Windows 8.1 heeft, of minder dan 7 GB aan bestanden wil overzetten, kan dit het best via een online opslagdienst doen. Bijvoorbeeld de Microsoftdienst OneDrive. Hier kunt u gratis 7 GB aan bestanden online opslaan. U gebruikt de dienst net als Windows 8.1 zelf, met een Microsoft-account. U leest meer over de werking van OneDrive in de volgende artikelen:

De handelingen komen erop neer dat u op uw oude computer OneDrive installeert. In Windows 8.1 is het programma standaard aanwezig. U kopieert daarna de bestanden op de oude computer naar de OneDrive-map in de Verkenner. Dan wordt alles op uw account bewaard op internet. De bestanden komen dan na synchronisatie ook in de Verkenner-map op de nieuwe pc te staan. Van daaruit kunt u ze naar de juiste mappen verplaatsen.

Wilt u uw bestanden niet online opslaan of wilt u meer dan 7 GB overzetten, dan kunt u dat doen met behulp van een extern opslagmedium, zoals een USB-stick of externe harde schijf. Hoe u bestanden op een USB-stick of externe harde schijf zet, leest u in de tip 'werken met de USB-stick'.

Let op: een USB-stick kunt u alleen gebruiken als u weinig bestanden op uw computer hebt staan die moeten worden overgezet. In de volgende paragraaf leest u hoe u kunt zien hoeveel ruimte (GB) u op het externe opslagmedium nodig hebt.

Wilt u alle bestanden die u op uw computer hebt staan overzetten, controleer dan als volgt hoeveel ruimte u nodig hebt op een USB-stick of externe harde schijf:

 • Open de Verkenner. Klik daarvoor op Starten > Alle programma's > Bureau-accessoires > Windows Verkenner.
 • Klik op het mapje van de C-schijf en vervolgens op Gebruikers.
 • Klik met de rechtermuisknop op 'uw gebruikersnaam' of op Openbaar als u op uw computer nooit als een gebruiker inlogt.
 • Klik op Eigenschappen.
 • In het venster dat nu verschijnt, ziet u achter 'grootte op schijf' hoeveel ruimte de bestanden innemen.
 • Staan er meerdere gebruikersaccounts op uw computer waarvan de bestanden moeten worden overgezet? Kijk dan bij elk van die gebruikers bij de eigenschappen en tel de 'grootte op schijf' dan op (uw computer heeft meerdere gebruikersaccounts als uw computer tijdens het opstarten een aanmeldscherm toont met meerdere namen).

U weet nu hoeveel ruimte u nodig hebt op een USB-stick of externe harde schijf om u bestanden straks over te kunnen zetten. Op een USB-stick kunt u minder kwijt dan op een externe harde schijf. Hebt u geen externe harde schijf, maar wel veel ruimte nodig? Lees dan het artikel 'aankoophulp externe harde schijf'. Een externe harde schijf komt ook bij het maken van back-ups goed van pas.

Uw oude bestanden staan nu op uw nieuwe computer met Windows 8.1. Wellicht wilt u ook gemakkelijk bij de e-mailtjes die u op uw oude computer had staan kunnen. Lees daarvoor ons artikel 'Windows 8.1: overstaphulp e-mail behouden'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.