U bent hier: Home Tips & Uitleg Apparaat Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 9 januari 2018.

Windows 8.1: overstaphulp bestanden overzetten

Artikel

Hebt u een nieuwe computer of laptop met Windows 8.1 aangeschaft? U wilt dan waarschijnlijk de bestanden van uw oude computer overzetten naar de nieuwe computer. In dit artikel leggen wij uit hoe u dit doet. In dit artikel bespreken we hoe u bestanden van uw ouder Windows-computer kunt overzetten via OneDrive en door middel van een usb-stick.

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,3 / 5 (7 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 2 aug 2019

De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

De stekker zit erin

Wanneer u een computer of laptop met Windows 8.1 koopt, ontvangt u daar een foldertje bij: 'Achter de schermen'. Hierin leest u welke stappen u moet doorlopen om met uw computer aan de slag te gaan. U kiest bijvoorbeeld uw favoriete kleur en er wordt gevraagd met welk netwerk u verbinding wilt maken. Dit is voor de verbinding met internet. Ook wordt u gevraagd om u aan te melden met een Microsoft-account.

Denk aan de volgende zaken ter voorbereiding:

  • Houd het wachtwoord van uw draadloze netwerk bij de hand. Hebt u geen draadloos netwerk, zorg dan dat de kabel van uw internetverbinding in de computer zit. U kunt ons artikel 'Draadloze netwerken' lezen, als u hier meer over wil weten.
  • Hebt u nog geen Microsoft-account? Deze maakt u aan door tijdens het doorlopen van de eerste stappen te klikken op Een nieuw e-mailadres aanvragen.
    U kunt er ook voor kiezen uw Microsoft-account aan te maken voordat u start met uw nieuwe computer, dan hebt u deze maar vast. Lees in ons artikel 'Microsoft-account aanmaken' hoe dit moet.

Als u deze stappen uit de folder hebt doorlopen, kunt u aan de slag met uw computer.

Bestanden overzetten

Hebt u de eerste stappen in Windows 8.1 doorlopen, dan kunt u uw bestanden overzetten. Let op: programma's die niet standaard aanwezig zijn, maar die u wel wilt gebruiken moet u eerst installeren. Denk bijvoorbeeld aan Office   Office Zie Microsoft Office. De betekenis van dit Engelse woord is 'kantoor'. Deze term zien we vaak in de benaming van software die lijkt op het Office-pakket van Microsoft, zoals LibreOffice en OpenOffice. of Picasa.

Met het overzetten van bestanden bedoelen wij: de bestanden ook beschikbaar maken op uw nieuwe computer. De bestanden blijven dus ook gewoon op uw vorige computer staan.

U wilt natuurlijk geen bestanden met virussen van uw oude computer of laptop op uw nieuwe computer zetten. Voer daarom eerst een virusscan uit op uw oude computer. Lees eventueel het artikel 'Keuzehulp virusscanner' als u hier meer informatie over nodig hebt.

Bestanden overzetten: OneDrive

Wie Windows 8.1 heeft, of minder dan 7 GB aan bestanden wil overzetten, kan dit het best via een online opslagdienst doen. Bijvoorbeeld de Microsoftdienst OneDrive. Hier kunt u gratis 7 GB   gigabyte Meeteenheid om een bestandsgrootte aan te geven. Ook gebruikt voor de opslagcapaciteit van een harde schijf, geheugenkaart of usb-stick. Wordt afgekort als GB. Eén gigabyte is gelijk aan 1000 megabytes. aan bestanden online opslaan. U gebruikt de dienst net als Windows 8.1 zelf, met een Microsoft-account. U leest meer over de werking van OneDrive in de volgende artikelen:

De handelingen komen erop neer dat u op uw oude computer OneDrive installeert. In Windows 8.1 is het programma standaard aanwezig. U kopieert daarna de bestanden op de oude computer naar de OneDrive-map in de Verkenner. Dan wordt alles op uw account bewaard op internet. De bestanden komen dan na synchronisatie ook in de Verkenner-map op de nieuwe pc te staan. Van daaruit kunt u ze naar de juiste mappen verplaatsen.

Bestanden overzetten: extern opslagmedium

Wilt u uw bestanden niet online opslaan of wilt u meer dan 7 GB overzetten, dan kunt u dat doen met behulp van een extern opslagmedium, zoals een USB-stick   USB-stick Geheugenstick. Extern opslagmedium voor computerbestanden. Met een USB-stick kan men via de USB-poort van een computer tekstdocumenten, foto's, muziek en dergelijke kopiëren en meenemen, zodat ze ook op andere computers te gebruiken zijn. of externe harde schijf . externe harde schijf Harde schijf buiten de computer, bijvoorbeeld voor extra opslagruimte of voor het maken van een back-up. Hoe u bestanden op een USB-stick of externe harde schijf zet, leest u in de tip 'werken met de USB-stick'.

Let op: een USB-stick kunt u alleen gebruiken als u weinig bestanden op uw computer hebt staan die moeten worden overgezet. In de volgende paragraaf leest u hoe u kunt zien hoeveel ruimte (GB) u op het externe opslagmedium nodig hebt.

Hoeveel bestanden heb ik?

Wilt u alle bestanden die u op uw computer hebt staan overzetten, controleer dan als volgt hoeveel ruimte u nodig hebt op een USB-stick of externe harde schijf:

  • Open de Verkenner. Klik daarvoor op Starten > Alle programma's > Bureau-accessoires > Windows Verkenner.
  • Klik op het mapje van de C-schijf en vervolgens op Gebruikers.
  • Klik met de rechtermuisknop op 'uw gebruikersnaam' of op Openbaar als u op uw computer nooit als een gebruiker inlogt.
  • Klik op Eigenschappen.
  • In het venster dat nu verschijnt, ziet u achter 'grootte op schijf' hoeveel ruimte de bestanden innemen. 
  • Staan er meerdere gebruikersaccounts op uw computer waarvan de bestanden moeten worden overgezet? Kijk dan bij elk van die gebruikers bij de eigenschappen en tel de 'grootte op schijf' dan op (uw computer heeft meerdere gebruikersaccounts als uw computer tijdens het opstarten een aanmeldscherm toont met meerdere namen).

U weet nu hoeveel ruimte u nodig hebt op een USB-stick of externe harde schijf om u bestanden straks over te kunnen zetten. Op een USB-stick kunt u minder kwijt dan op een externe harde schijf. Hebt u geen externe harde schijf, maar wel veel ruimte nodig? Lees dan het artikel 'aankoophulp externe harde schijf'. Een externe harde schijf komt ook bij het maken van back-ups   back-up Engelse term voor 'reserve'. Deze term wordt gebruikt voor een veiligheidskopie van een bestand, een programma of van alle software. De back-up is bedoeld om de gegevens op uw PC veilig te stellen. Wanneer er door een onverwachte catastrofe, zoals een vernietigend virus of een fatale crash, bestanden en programma’s verloren gaan, kunt u deze met behulp van de back-up vrij eenvoudig op de computer terugzetten. goed van pas.

En verder

Uw oude bestanden staan nu op uw nieuwe computer met Windows 8.1. Wellicht wilt u ook gemakkelijk bij de e-mailtjes die u op uw oude computer had staan kunnen. Lees daarvoor ons artikel 'Windows 8.1: overstaphulp e-mail behouden'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven