SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: wat doet de Windows-toets

200717_windowstoets_home2

Bijna alle toetsenborden beschikken over een speciale Windows-toets. Wat kan deze toets met het Microsoft Windows-logo erop allemaal?

Op de meeste toetsenborden zit een toets met het Windows-logo. De toets staat over het algemeen onderaan het toetsenbord tussen de Ctrl- en Alt-toets. Sommige toetsenborden hebben er zelfs twee. Maar wat kunt u met die Windows-toets(en) op een Windows-10 computer?

Openen Startmenu
De hoofdtaak van de toets is het openen en sluiten van het Startmenu. In plaats van dat u met de muis linksonder in het scherm op de Startknop klikt, opent u het Startmenu met een druk op het toetsenbord. Door vervolgens nogmaals op de toets te drukken, sluit het Startmenu weer.

Sneltoetsen
Dit is echter niet de enige functie van de Windows-toets. In combinatie met andere toetsen heeft de Windows-toets nog meer functies. Zo'n combinatie van toetsen heet een sneltoets. Door de verschillende toetsen tegelijkertijd in te drukken, geeft u een opdracht aan de computer. Iets waarvoor u normaal de muis zou gebruiken. Hiermee bespaart u heel wat tijd tijdens het bedienen van de computer. 

Hieronder bespreken we een aantal van de sneltoetsen waarbij de Windows-toets wordt gebruikt. Het is dus de bedoeling dat u de Windows-toets ingedrukt houdt, terwijl u de andere genoemde toets indrukt. Daarna kunt u ze allebei loslaten.

Windows+A
Met de combinatie Windows-toets en de letter A opent het Actiecentrum. Het Actiecentrum biedt verschillende opties, waaronder het tonen van meldingen van apps. Denk aan meldingen voor updates of notificaties uit Agenda en Mail. Mocht u zich afvragen hoe u dit soort sneltoetsen onthoudt: de toets A staat voor Actiecentrum. 

Windows+D
Hiermee minimaliseert u in één klap alle geopende vensters en keert u terug naar het Bureaublad. Door nog een keer op Windows+D te drukken keert u weer terug naar de situatie voordat u de eerste keer op Windows+D drukte. In dit geval staat de letter (D) voor een Engels woord namelijk Desktop (Bureaublad).

Windows+E
Met de sneltoets Windows+E opent u razendsnel Windows Verkenner. De plek om alle informatie op de computer mee te ontdekken en bestanden te beheren. De toets E staat voor Explorer (Verkenner).

Windows+I
Het menu Instellingen is handig om allerlei zaken op de computer mee in te stellen. Zo past u bijvoorbeeld het beeldscherm, de privacy-instellingen, de datum of meldingen aan. Met de sneltoets Windows+I opent het menu Instellingen. De toets I staat, zoals u waarschijnlijk al zult verwachten, voor Instellingen.

Windows+L
Met Windows+L meldt u zichzelf af als gebruiker van het Windows-systeem. Dit is een bijzonder nuttige beveiligingsoptie. Hoe vaak loopt u niet even weg van uw bureau zonder het systeem expliciet te beveiligen? Wellicht start na een tiental minuten of langer een schermbeveiliging met wachtwoordfunctie. Maar tot die tijd staat het systeem open en bloot voor iedereen. De toets L staat voor Lock the computer (De computer op slot doen).

Windows+S
In de Taakbalk op een Windows 10-computer staat een pictogram van een vergrootglas om een zoekopdracht te starten. Dat kan ook met de sneltoets Windows+S. De toets S staat voor Search (zoeken). Druk op de toetsencombinatie om Zoeken te openen. Vervolgens kunt u gelijk een zoekterm invoeren.

Windows+Tab
Met Windows+Tab opent de Taakweergave. Een overzicht van alle openstaande programma's toont. Klik op een venster om het programma te tonen.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.