Menu Zoek

Wat doet de Windows-toets?

functies

Toetsenborden van Windows-pc's hebben een speciale Windows-toets. Wat kan deze toets allemaal?

De toets heeft het Windows-logo en staat over het algemeen onderaan het toetsenbord, tussen de Ctrl- en Alt-toets. Sommige toetsenborden hebben er zelfs twee.

De hoofdtaak van de Windows-toets is het openen en sluiten van het startmenu. Dit kan uiteraard ook via de startknop linksonder in het scherm. Maar een snellere manier is met een druk op het toetsenbord. Hier komt namelijk geen muis aan de pas. Druk nogmaals op de toets om het startmenu weer te sluiten.

In combinatie met andere toetsen heeft de Windows-toets meer functies. Zo'n combinatie van toetsen heet een sneltoets. Geef een opdracht aan de pc door verschillende toetsen tegelijkertijd in te drukken. Iets waarvoor normaal de muis nodig is. Dat bespaart heel wat tijd tijdens het computeren. Hieronder bespreken we een aantal sneltoetsen waarbij de Windows-toets wordt gebruikt. Hoe? Houd de Windows-toets ingedrukt tegelijk met de andere genoemde toets. Laat ze daarna allebei los.

Windows-toets+A

Open het actiecentrum. Het actiecentrum heeft verschillende opties, waaronder meldingen van apps tonen. Denk aan meldingen voor updates of notificaties uit Agenda en Mail. Dit soort sneltoetsen onthouden is makkelijk: de toets A staat voor actiecentrum.

Windows-toets+D

Verberg in één klap alle geopende vensters en keer terug naar het bureaublad. Keer terug naar de oude situatie door nog een keer op Windows+D te drukken. In dit geval staat de letter (D) voor een Engels woord, namelijk Desktop (bureaublad).

Windows-toets+Alt+D

Moeite om de datum en tijd rechtsonder in beeld te lezen? Druk de Windows-toets, de Alt-toets en de toets D tegelijkertijd in. De datum, tijd en een maandkalender verschijnen.

Windows-toets+E

Open met deze sneltoets razendsnel de Windows Verkenner. De plek om alle informatie op de computer mee te ontdekken en bestanden te beheren. De toets E staat voor het Engelse woord Explorer (Verkenner).

Windows-toets+I

Het menu instellingen is handig om allerlei zaken op de computer mee in te stellen. Pas daar bijvoorbeeld het beeldscherm, achtergrond van het bureaublad, de privacy-instellingen, de datum of meldingen aan. De toets I staat voor instellingen.

Windows-toets+L

Hoe vaak loopt u niet even weg van uw bureau zonder af te melden? Terwijl dit wel een nuttige beveiligingsoptie is. Misschien gaat na een aantal minuten de pc vanzelf op slot. Maar tot die tijd kan iedereen op de pc die in de buurt is. Onprettig? Gebruik dan deze sneltoets en meld snel af van de pc. De toets L staat voor Lock the computer (de computer op slot doen). Ontgrendel de computer op dezelfde manier als bij het opstarten van de pc.

Windows-toets+M

Net als de sneltoets Windows-toets+D, minimaliseert u met deze sneltoets in één keer alle geopende vensters. Het verschil is dat met Windows-toets+M de vensters weer te openen zijn met de muis in plaats van met de sneltoets.

Windows-toets+S

Start eenvoudig een zoekopdracht op de pc. De toets S staat voor Search (zoeken). Druk op de toetsencombinatie om de zoekfunctie te openen en typ een zoekterm.

Windows-toets+Shift+S

Maak snel een schermafbeelding. De toetsencombinatie opent het programma Knippen en aantekenen. Beweeg het kruisje naar de plek op het scherm waar de schermafbeelding moet beginnen, houd de muis ingedrukt en beweeg naar de plek waar de schermafbeelding moet eindigen.

Windows-toets+T

Blader door de apps op de taakbalk. Gebruik de toetsen met pijltjes naar links en rechts om te bladeren. Druk op de Enter-toets om een programma te openen. Handig als veel programma's zijn vastgemaakt aan de taalkbaak.

Windows-toets+Tab

Hiermee opent de taakweergave. Een overzicht van alle openstaande programma's verschijnt. Klik op een venster om het programma groot in beeld te brengen.

Windows-toets+Punt

Druk de Windows-toets en de punt-toets tegelijk in om een overzicht van emoji's (ook wel emoticons genoemd) te openen. Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren door de emoji's en druk op de Enter-toets om er een te selecteren. De emoji wordt gelijk ingevoegd in het programma waarin u werkt, bijvoorbeeld Word of Mail.

Windows-toets+Ctrl+Enter

Open hiermee de Verteller. Die leest de tekst op het scherm hardop voor.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.