Menu Zoek

Wat doet de Windows-toets?

functies

Bijna alle toetsenborden hebben een speciale Windows-toets. Wat kan deze toets allemaal?

Op de meeste toetsenborden zit een toets met het Windows-logo. De toets staat over het algemeen onderaan het toetsenbord, tussen de Ctrl- en Alt-toets. Sommige toetsenborden hebben er zelfs twee.

De hoofdtaak van de toets is het openen en sluiten van het Startmenu. Open het Startmenu niet via de Startknop linksonder in het scherm (mag wel natuurlijk), maar met een druk op het toetsenbord. Druk nogmaals op de toets om het Startmenu weer te sluiten.

In combinatie met andere toetsen heeft de Windows-toets meer functies. Zo'n combinatie van toetsen heet een sneltoets. Door de verschillende toetsen tegelijkertijd in te drukken, geeft u een opdracht aan de computer. Iets waarvoor u normaal de muis zou gebruiken. Hiermee bespaart u heel wat tijd tijdens het computeren.

Hieronder bespreken we een aantal sneltoetsen waarbij de Windows-toets wordt gebruikt. Hoe? U houdt de Windows-toets ingedrukt houdt, terwijl u de andere genoemde toets indrukt. Daarna kunt u ze allebei loslaten.

Windows-toets+A

Open hiermee het Actiecentrum. Het Actiecentrum biedt verschillende opties, waaronder het tonen van meldingen van apps. Denk aan meldingen voor updates of notificaties uit Agenda en Mail. Mocht u zich afvragen hoe u dit soort sneltoetsen onthoudt: de toets A staat voor Actiecentrum.

Windows-toets+D

Minimaliseer zo in één klap alle geopende vensters en keer terug naar het Bureaublad. Door nog een keer op Windows+D te drukken keert u weer terug naar de oude situatie. In dit geval staat de letter (D) voor een Engels woord, namelijk Desktop (Bureaublad).

Windows-toets+E

Open met deze sneltoets razendsnel de Windows Verkenner. De plek om alle informatie op de computer mee te ontdekken en bestanden te beheren. De toets E staat voor Explorer (Verkenner).

Windows-toets+I

Het menu Instellingen is handig om allerlei zaken op de computer mee in te stellen. Zo past u bijvoorbeeld het beeldscherm, de privacy-instellingen, de datum of meldingen aan. De toets I staat, zoals u waarschijnlijk al zult verwachten, voor Instellingen.

Windows-toets+L

Meld u hiermee af als gebruiker van het Windows-systeem. Dit is een bijzonder nuttige beveiligingsoptie. Hoe vaak loopt u niet even weg van uw bureau zonder het systeem expliciet te beveiligen? Wellicht start na een aantal minuten een schermbeveiliging met wachtwoordfunctie. Maar tot die tijd staat het systeem open voor iedereen. De toets L staat voor Lock the computer (de computer op slot doen).
Wees er voordat u de optie gebruikt zeker van dat u het wachtwoord weet om weer toegang te krijgen tot het systeem. U ontgrendelt de computer op dezelfde manier als bij het opstarten van de pc.

Windows-toets+S

Start hiermee eenvoudig een zoekopdracht op de pc. De toets S staat voor Search (zoeken). Druk op de toetscombinatie om de zoekfunctie te openen en typ een zoekterm.

Windows-toets+Tab

Hiermee opent de Taakweergave. U krijgt een overzicht van alle openstaande programma's. Klik op een venster om het programma groot in beeld te brengen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.