Menu Zoek

Internetoplichting, welke soorten zijn er?

Veiligheid staat voorop tijdens het internettenInternetcriminelen worden steeds creatiever. Ze verzinnen telkens nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zorg dat u ze te slim af bent!

Phishing betekent het hengelen of vissen naar gevoelige informatie. Internetcriminelen proberen u via een mail, sms of WhatsApp-bericht te lokken naar een valse website van een bank. Het lijkt net of het bericht van uw bank zelf is en de nagemaakte site lijkt vaak echt. Maar in werkelijkheid zitten criminelen hierachter. Zij hopen dat mensen op de nepwebsite hun gebruikersnaam, wachtwoord en andere informatie invullen. En zo staat u nietsvermoedend uw gegevens af. Het gevolg? Fraudeurs plunderen de bankrekening. Lees hier alles over phishing.

Een oplichter doet zich voor als een bekende van u en neemt contact met u op. Hij of zij geeft aan in nood te zitten en heeft geld nodig. Deze 'vriend' vraagt of u geld overmaakt naar een rekening waar hij nog wel bij kan. Maar in werkelijkheid weet de echte bekende hier niks vanaf: het is oplichting. Deze vorm van fraude wordt ook wel whaling genoemd, het Engelse woord voor walvisvangst.

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software, zoals virussen. Het doel: de computer beschadigen, privacygevoelige informatie onderscheppen, advertenties tonen of de controle over de pc overnemen. Malware kan op verschillende manieren op de computer terechtkomen. Bijvoorbeeld door het installeren van een gratis programma via een onbetrouwbare website. Een goede virusscanner beschermt de pc tegen de meeste malware. Windows-pc's hebben tegenwoordig een ingebouwd antivirusprogramma (Defender) en voor Mac-computers worden minder virussen gemaakt. Toch blijft ons advies: gebruik altijd één virusscanner en laat deze regelmatig een volledige systeemscan uitvoeren. Verder is het raadzaam om altijd de nieuwste updates van het besturingssysteem van uw pc te installeren. Hiermee dicht de maker eventuele veiligheidslekken in het besturingssysteem.

Ransomware is een zeer agressieve vorm van malware. Internetcriminelen gijzelen daarbij de pc. Op het beeldscherm verschijnt een melding dat u alleen toegang tot uw pc krijgt na het betalen van een geldbedrag. Verder gaan oplichters met ransomware op verschillende manieren te werk. Zo doen ze zich soms voor als politie en zeggen ze de computer in beslag te nemen omdat er nog een verkeersboete openstaat. Pas als u die hebt betaald, geeft de 'politie' de computer weer vrij. Uiteraard is dit bericht in werkelijkheid niet van de politie en blijft de pc na betaling vergrendeld.

Slachtoffer geworden van ransomware? Betaal nooit het gevraagde bedrag! Er zijn verschillende manieren om ransomware te verwijderen. Start de pc in de veilige modus op en voer het programma MalwareBytes Anti-Malware uit. Lees hier hoe dat werkt. Werkt het niet? Installeer Windows opnieuw. Schakel hiervoor zo nodig een specialist in.

Spam is ongewenste e-mail. Veel e-maildiensten hebben een spamfilter die deze e-mails in een aparte map verzamelen. Het gaat vaak om reclame. Ga nooit op deze berichten in en klik niet op hyperlinks in een mail. Hiermee installeert u mogelijk een virus of komt u op een phishingwebsite terecht.

Online zijn er ook op andere plekken criminelen actief. Zorg er daarom voor dat u alleen bij betrouwbare webshops spullen koopt. Maar controleer ook op plekken zoals Marktplaats of de (ver)koper geen oplichter is. Lees hier hoe u dat doet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.