Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

IncrediMail stopt ermee: wat nu?

IncrediMail stopt

IncrediMail stopt. Gebruikers moeten op zoek naar een ander mailprogramma. In dit artikel nemen we de overstap onder de loep.

De makers van IncrediMail stoppen met het programma. En dat doen ze rigoureus. Al op 20 maart 2020 stopt het programma. Ook de hulp en ondersteuning stopt. Wat betekent dat? Volgens de makers is het na 20 maart niet meer mogelijk om e-mails te versturen, ontvangen en lezen. Kortom: over enkele dagen is IncrediMail onbruikbaar.

We benadrukken het nog maar eens: na 20 maart werkt het programma niet meer. De makers sluiten na die datum hun servers. Meer informatie geven ze niet. Zorg daarom dat u vóór 20 maart bent overgestapt naar een ander programma.

We vallen maar meteen met de deur in huis: een back-up maken van de mails in Incredimail gaat niet. Dat komt omdat de makers van het programma de ingebouwde back-up-mogelijkheden onklaar hebben gemaakt. Dat hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Wie een webmailadres gebruikt, vindt alle e-mails terug bij de gebruikte dienst. Alleen wie een e-mailadres van de provider gebruikt kan de e-mails nergens anders terugvinden. Behalve misschien via de webmail van de provider. U leest hier meer over onder het kopje 'Provideradressen'.

Grote bedrijven, zoals Microsoft en Google, hebben een webmaildienst. Voor Google is dat Gmail, voor Microsoft Outlook.com.

  • Gebruikt u een adres dat eindigt op @gmail.com dan kunt u altijd terecht bij Gmail. Ga naar mail.google.com en log in.
  • Microsoft-adressen eindigen op @outlook.com, @hotmail.com, @hotmail.nl, @live.com, @live.nl, @msn.com of @msn.nl. In dat geval kunt u terecht bij Outlook.com. Ga naar outlook.live.com en log in.

In alle gevallen ziet u de bewaarde e-mails van de afgelopen jaren.

Gebruikt u een adres van een provider zoals Ziggo of KPN? Dan kunt u de e-mails waarschijnlijk alleen zien op de computer. Incredimail heeft het onmogelijk gemaakt deze mails te exporteren. Mocht u na 20 maart oude mails in willen zien, kan dat via een omweg. De Incredimail-bestanden blijven op de computer staan. Met behulp van een programma als Free IncrediMail Viewer zijn mails nog steeds in te zien. Het programma is Engelstalig en niet reuzehandig in gebruik, maar in noodgevallen kan het van pas komen. U vindt het programma hier: Free IncrediMail Viewer.

IncrediMail staat wel toe contactpersonen te exporteren. Of dat na 20 maart nog kan durven we niet te zeggen. Het gaat als volgt:

  • Start Incredimail.
  • Klik in het menu op Bestand.
  • Klik op Importeren en exporteren.
  • Klik op Contactpersonen exporteren.
  • Zorg dat u het bestand straks terug kunt vinden. Sla het bijvoorbeeld op het Bureaublad op. Klik daarvoor op het uitklapveld naast 'Opslaan in'.
  • Klik op Bureaublad.
  • Geef het bestand een naam. Klik op het tekstvak naast 'Bestandsnaam'.
  • Typ een naam. Bijvoorbeeld 'Export contactpersonen'.
  • Klik op Opslaan.

U hebt nu een zogeheten csv-bestand op het Bureaublad. Dit bestand kan door alle mailprogramma's worden gelezen. Welke u ook kiest. Zoek in het nieuwe programma naar de import-functie.

Op SeniorWeb vindt u een aantal cursussen en artikelen die u leren werken met een e-mailprogramma. We zetten ze voor u op een rijtje.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.